Måten Iris Produksjon behandler glass- og metelemballasje er veldig enkel. Mottaksområdet består rett og slett av svære båser der avfallet samles opp til vi har store nok mengder til å kunne sende videre til gjenvinningsselskapet Sirkel i Fredrikstad.

Glass- og metallemballasjen kommer både fra husholdningskundene i Salten og fra næringskundene til Retura Iris.

 

Grunnen til at løsningen for glass- og metallemballasje er gjort så enkel som mulig, er at man ønsker å unngå å pulverisere glasset. Jo mer man flytter på det med skuffer og dosere, jo mer nedknust blir det. Og dette ødelegger muligheten til gjenvinning.
 

Hvor sendes glass- og metallemballasje?

All glass- og metallemballasje går til selskapet Sirkel i Fredrikstad,

Glass- og metallemballasje kan gjenvinnes til nye produkter nærmest i det uendelige og omtrent 99% blir gjenvunnet. I Norge er det Sirkel som tar imot alt av glass- og metallemballasje som husholdninger og næring har kastet.

Hva blir glass- og metallemballasje gjort om til?

Resirkulert glass brukes både til å lage ny emballasje og byggematerialer, isolasjon som glassvatt og fyllmassen Glasopor.

Under gjenvinningen skilles aluminium, stål og jern fra hverandre. Metallet selges som en ren råvare, og blir til enten til ny emballasje eller nye produkter som sykler, verktøy og hageredskaper. Det meste av stål smeltes om til armeringsjern.  

Hva kan du kaste hjemme og hva må leveres på et miljøtorg?

Regelen er enkel; det som ikke er emballasje av glass eller metall må leveres på miljøtorg.

Ildfast glass, vindusglass, krystall, porselen og speil skal heller ikke kastes sammen med glassemballasjen hjemme. Små mengder kan legges i restavfallsdunken, men større mengder er det flott om du stikker innom et av våre miljøtorg med.

Vi henter metallemballasje som hermetikk, aluminiumsformer og tuber hjemme hos deg. Annet metallavfall, som for eksempel ødelagte stekepanner, knekte metallstenger og skeive klesstativ må du til et miljøtorg for å levere.

 


Hva innebærer produsentansvarsordningen i Norge?

Produsentansvarsordninger finnes for mange ulike avfallstyper og det finnes flere ulike selskaper om drifter disse, som for eksempel Grønt Punkt som Iris har avtale med.

Hensikten med ordningen er at produsenter og importører skal ta ansvar for at et produkt de putter på markedet kan gjenvinnes. Det vil si at de betaler en avgift for at produktet kan behandles når det blir avfall. Produkter som omfattes av denne ordningen inneholder ressurser som norske myndigheter mener er særlig viktig å gjenvinne og/eller miljøgifter vi ønsker å ta ut av kretsløpet:

  • Elektronikk
  • Emballasje
  • Batterier
  • Kjøretøy
  • Bildekk
  • PCB-holdige isolerglassruter

Hvilke produkter som skal være en del av en produsentansvarsordning bestemmes av Klima- og miljødepartementet.